Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua de Cluj
Anul şi data apariţiei: 05.07.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: Mihai Prodan
Titlul articolului: Amnesty International critică din nou autorităţile clujene în problema ţiganilor din zona Pata Rât
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/amnesty-international-critica-din-nou-autoritatile-clujene-in-problema-tiganilor-din-zona-pata-rat--69785.html


Reputata organizaţie de apărare a drepturilor omului Amnesty International săpuneşte din nou Clujul, după ce Regionala CFR Cluj a cerut mai multor zeci de familii care locuiesc abuziv pe strada Cantonului să evacueze zona.

Amnesty International avertizează într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Transporturilor, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar şi Primăriei clujene, că unei companii publice „nu ar trebui să i se permită evacuarea unei comunităţi rome fără o protecţie necesară asigurată respectivei comunităţi".

După Amnesty International, care a luat poziţie în 1 iulie pe acest subiect, Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice a depus la Primărie, Judecătorie şi Ministerul Transporturilor o petiţie semnată de 350 de persoane împotriva posibilei evacuări a celor 120 de familii de pe Cantonului.


Persoanele care locuiesc pe strada Cantonului au primit o citaţie datată 31 mai, prin care sunt chemate în judecată în calitate de pârât de către Compania Naţională de Căi Ferate SA Bucureşti, Regionala CF Cluj. Instituţia cere emiterea unei ordonanţe prezidenţiale fără somaţie sau trecerea unui termen pentru ridicarea construcţiilor improvizate pe terenul CFR al Staţiei Cluj-Napoca Est şi plata cheltuielilor de judecată. Următorul termen a fost stabilit pentru 8 iulie.

Strada Cantonului se află în imediata vecinătate a gropii de gunoi Pata Rât, unde locuiesc câteva sute de ţigani. În vecinătatea rampei de gunoi au fost relocaţi în decembrie câteva zeci de ţigani care locuiau abuziv pe strada Coastei. Amnesty International a luat poziţie şi atunci şi a reclamat condiţiile în care a avut loc relocarea, mai ales având în vedere temperaturile exterioare din decembrie şi ianuarie.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.